Algemeen

Veel meiden (en ook jongens) hebben in hun kinderjaren op ballet gezeten of willen er juist in hun studententijd mee beginnen. Daarom bieden wij binnen Dance fever ook lessen klassiek ballet aan op een drietal niveaus:

– Beginners
– Halfgevorderden
– Gevorderden

Bovendien wordt er iedere week een half uur spitzenles gegeven. Om hieraan deel te nemen, moet je ook in één van de andere balletgroepen (met uitzondering van beginners) van Dance Fever dansen.

De beginnerslessen zijn op maandag en worden gegeven door Dominique Ros. De lessen voor de halfgevorderden, gevorderden en de spitzenles worden op dinsdag gegeven door Fiorella Veneruso. Zelf is ze ooit begonnen met dansen bij Flex dansstudio en na een paar jaar is ze een professionele opleiding begonnen in Antwerpen. Daar heeft ze haar diploma van de Koninklijke Balletschool van Antwerpen gehaald. Daarna heeft ze een jaar gedanst in klassieke dansgezelschappen in Italië en een jaar in Estland. Nu werkt ze sinds september 2012 als dansdocente, wat haar erg goed bevalt. Ze werkt op veel verschillende dansscholen waarvan Dance Fever één is!

Lesinhoud
De lessen worden ingevuld met een voorkeur aan klassieke oefeningen. Er worden oefeningen gedaan aan de barre en in de zaal. Ook zal er gewerkt worden aan een dans.

De beginnergroep leert de basistechniek van klassiek ballet, met extra aandacht voor dans, muzikaliteit, stretchen en ruimtegebruik. De (half)gevorderden werken hier eveneens aan, met daarbij technische verfijning van de basistechniek, pirouettes, expressie, uitstraling, elegantie, sprongen en ruimtegebruik.

De opbouw van de lessen zal ongeveer gelijk zijn:

1) Barre: altijd plies en battements tendus, verder selectie/variaties battements glisses, battements fondus, ronds de jambes a terre / en l’air, frappés, fondus, developpés, adage study, grands ronds de jambes, grands battements, grands battements en cloche, port de bras, point work, stretching.

2) Centre: selectie van port de bras, battements tendus, centre practice, adagé, pirouettes, petit allegro, allegro, grand allegro, walse, free movement. Soms wordt er gewerkt aan een dans, evt. op pointes.

Spitzenles
Voor de gevorderde danseres biedt Dance Fever ook een aparte spitzenklas. Dit is een spitzenhalfuur direct na de reguliere gevorderdenles, op dinsdagavond. Omdat de veiligheid van de cursisten voorop staat en niet iedereen hetzelfde niveau heeft, wordt er in overleg met de docent een maximum aan deelnemers gesteld (meestal ergens tussen de 12 en 18 dansers). Er wordt geloot indien er teveel aanmeldingen zijn.

In de spitzenles wordt eerst geoefend aan de barre, met eenvoudige oefeningen om goed op de pointes te kunnen staan. Balans, techniek, kracht, beheersing en goed strekken van de benen zijn uiterst belangrijk bij deze moeilijke tak van sport! Je kunt niet meteen op spitzen ‘dansen’, er moet eerst veel aan de barre geoefend worden. Later in de les doen we oefeningen in het midden (the center). Hierbij is de balans en kracht nog belangrijker!

Het bijzondere van deze les is dat de docente oefeningen aanbiedt voor het gemiddelde van de groep, maar dat beginnende dansers die net met spitzen beginnen ook mee kunnen doen in hun eigen, wat rustiger tempo.