Algemeen
Stijldansen is natuurlijk nooit echt weggeweest, maar door tv-programma’s als ‘Dancing with the Stars‘ is het onder een groot publiek veel bekender geworden. Stijldansen door studenten wordt al jaren veel gedaan. In Maastricht, Enschede, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Leiden zijn ook studentenstijldansverenigingen. Dit zijn de zusjes van Nijmegen, waar we ook regelmatig wat mee ondernemen. Het voornaamste doel van al deze studentendansverenigingen is gezelligheid combineren met lekker dansen. Voor iedere houding ten opzichte van dansen is plaats; sommige mensen vinden het gewoon leuk om naar de les te komen, anderen trainen meerdere keren per week hard voor wedstrijden. Elke insteek is goed; zo lang het maar leuk is!

Niveau van de Stijldanslessen
Dance Fever biedt verschillende niveaus aan: D, C, B, A en Topklasse. Verder is Topklasse het hoogste niveau en C het niveau voor mensen met één tot twee jaar ervaring.

Dance Fever kan helaas niet altijd partners voor haar leden regelen: neem dus vooral iemand mee naar de lessen. Vrouw-vrouw paren of man-man paren zijn ook toegestaan. Als je een partner zoekt, maak dat dan duidelijk aan de docent; wie weet valt er wat te regelen.

Lesinhoud

Stijldansen bestaat uit twee disciplines: ballroom en latin. De ballroomdansen zijn de Engelse wals, tango, quickstep, Weense wals en slow foxtrot. De latin bestaat uit chacha, rumba, jive, samba en paso doble. In de D-lessen zullen de standaard- en latindansen elkaar afwisselen. Voor de groepen C t/m Topklasse geldt dat er om de week latin en ballroom wordt gegeven.

De D-groep krijgt les van Floris Bandell, Floor Aalders, Ruben van Osch en Laura Snijder. Voor ballroom krijgt de C groep les van Ruben en Laura, de B, A en Topklasse krijgen les van Wesley van Riel en Claudia Jansen. De latin lessen worden voor de C en B gegeven door Tim Steenvoorden, Saskia de Haan en Bart Dirven en voor de A en Topklasse door Tim Puts en Peia Prawiro-Atmodjo.

In de groepslessen ligt de nadruk op het leren van nieuwe choreografieën. De lessen van de C groep richten zich op het aanleren van de meest gedanste basisfiguren en het aanleren van twee nieuwe dans: de Samba (latin) en de slow foxtrot (ballroom). De lessen van de B groep richten zich op het aanleren van complexere basisfiguren, en weer een twee nieuwe dansen: de Paso Doble (latin) en de Weense wals (ballroom). De lessen van de A worden choreografieën van een hoger niveau aangeleerd (vergelijkbaar met deb. 2 – C-klasse niveau op wedstrijden), waarvoor de docenten elk jaar nieuwe uitdagende choreografieën bedenken. De mate van technisch detail blijft beperkt tot wat strikt noodzakelijk is. Voor meer technische verdieping zijn er voor zowel ballroom als latin lectures die worden aangeboden. Deze zijn gericht op beginnende wedstrijddansers. Bij Topklasse zal verder op technisch detail worden ingegaan en vraagt een bepaalde mate van discipline. Figuren zullen weinig worden herhaald zodat het tempo in deze lessen hoog kan blijven. Aan de groep topklasse gaat daarom ook een selectie vooraf.

Studentenwedstrijden

Het NTDS (Nederlands Toernooi voor Dansende Studenten) en het ETDS (European Tournament for Dancing Students) zijn toernooiweekenden met overdag wedstrijden op alle niveaus, van beginners tot hoofdklasse, en ‘s avonds ontzettend gezellige feesten. In deze wedstrijden strijden de studentendansverenigingen uit Nederland of uit Europa tegen elkaar. Er is een indeling op niveau zodat iedereen een beetje kans maakt om te winnen. Daarnaast is het ook mogelijk om zonder partner naar het weekend te komen en daar ter plekke een blind-date te vinden om daar de wedstrijd mee te dansen.
Dance Fever gaat altijd met een groot team naar deze wedstrijden, het is namelijk gewoon ontzettend leuk en gezellig…Bovendien; wie wil er nou niet een weekend lang dansen?
Wil je meer weten over NTDS of ETDS? Neem dan contact op met de teamcaptain(s): teamcaptain@sdvndancefever.nl.

Landelijke en regionale wedstrijden
Op de dinsdagavond zijn er extra uren ingepland voor de mensen die opzoek zijn naar meer uitdaging. Tijdens deze lessen zal er hard worden getraind om wedstrijden te kunnen dansen. Voor deelname aan deze uren dien je je in te schrijven en een kleine contributie te betalen. Dit is geen “Vrij dansen” maar zijn echte trainingsuren (onbegeleid) als opmars naar wedstrijden.
Als vereniging zijn wij tevens aangesloten bij de NADB (landelijk) en de Brado (regionaal) om met een team wedstrijden te dansen. Wil je meer informatie over wedstrijddansen bij de NADB, zie dan hun website. Voor meer informatie of aanmelden voor wedstrijden bij Brado kun je mailen naar onze Brado teamcaptain Lieke Galas, brado@sdvndancefever.nl.